Skoči na vsebino

VITAMINSKO-MINERALNI DODATKI IN ZNANOST

Prehranska dopolnila

KAJ SO PREHRANSKA DOPOLNILA?

 

Po definiciji Pravilnika o prehranskih dopolnilih (Uradni list RS, št. 66/13) so prehranska dopolnila živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah. Dovoljene komponente prehranskih dopolnil so: vitamini, minerali, aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinski izvlečki, mikroorganizmi in druge snovi, ki imajo nek ugoden, hranilni ali fiziološki učinek.

 

Prehranska dopolnila niso medicinski proizvodi in kot taka, jim ne moremo pripisovati farmakološkega, imunološkega ali metaboličnega učinka. To so tudi razlogi, da niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

 

VARNOST PREHRANSKIH DOPOLNIL

 

Znotraj EU je zakonsko določeno, da morajo biti vsa prehranska dopolnila, kot tudi ostala živila na prvem mestu varna za potrošnika. Za sabo morajo imeti teste o vsebnosti hranil, mikrobiološke teste, preveriti morajo morebitno kontaminacijo, ustreznost deklaracije in navedb na embalaži, inšpektorji pa morajo redno vzorčiti izdelke, ki so na trgu.

 

V ZDA je področje proizvodnje in prodaje prehranskih dopolnil veliko manj strogo. Prodaja prehranskih dopolnil je regulirana s strani organizacije DSHEA (Dietary Supplements Health Education Act). V skladu z DSHEA, proizvajalcem ni treba dokazovati varnosti in učinkovitosti prehranskih dopolnil, če je dopolnilo sporno, ga mora pregledati FDA (Food and Drug Administration) in dokazati, da izdelek ni varen za potrošnika, preden ga odstranijo iz prodaje.

VITAMINSKO-MINERALNI DODATKI IN ZNANSTVENE ŠTUDIJE

 

Multivitaminski in mineralni dodatki se v svetu zelo dobro prodajajo. Med neodvisnimi znanstveniki se zato poraja vprašanje ali zdravi posamezniki res potrebujejo multivitaminske in mineralne dodatke? Rezultati obsežnih randomiziranih študij v zadnjih dveh desetletjih so pokazali, da so multivitaminski ali multimineralni dodatki, ki jih osebe uživajo z namenom preprečevanja razvoja različnih nenalezljivih kroničnih bolezni, v te namene nekoristni ali celo škodljivi.

 

Študije navajajo, da naj bo uravnotežena hranilno bogata prehrana najpomembnejši vir vitaminov in mineralov v prehrani splošne populacije, saj prehranska dopolnila niso nadomestilo za hranilno revno prehrano.

 

V posebnih primerih pa posamezniki morajo poseči po vitaminskih in mineralnih dodatkih, saj so potrebe po njih iz različnih razlogov lahko povečane. Na primer dodatek folata med zgodnjo nosečnostjo znatno zmanjša tveganje za okvaro v razvoju nevralne cevi pri fetusu. Prav tako lahko dodatki železa med nosečnostjo znatno zmanjšajo tveganje anemije in perinatalnih zapletov pri materi. V procesu zdravljenja določenih bolezni, kot je osteoporoza in druge bolezni kosti, lahko zdravstveno osebje predpiše uporabo multivitaminskih in multimineralnih dodatkov ali dodatke posameznih vitaminov ali mineralov.

 

Nove študije poročajo, da lahko uporaba prehranskih dopolnil bistveno prispeva k skupnemu vnosu vitaminov in mineralov na ravni širšega prebivalstva. Vnos vitamina B6, tiamina in riboflavina iz prehranskih dopolnil med odraslimi v ZDA je vsaj 5x večji kot vnos istih mikrohranil iz hrane, vnos vitamina B12 in vitamina E pa celo 15 do 20x večji iz prehranskih dopolnil kot iz hrane. Posledično lahko uživanje prehranskih dodatkov znatno zmanjša delež splošne populacije, ki se spopada s pomanjkanjem določenih mikrohranil. To še posebej velja za vitamine in minerale, ki so opredeljeni kot hranila, ki jih v prehrani velikokrat primanjkuje (npr. kalcij in vitamin D).

ZAKLJUČEK

 

Prehranska dopolnila so koncentrirani viri hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki dopolnjujejo običajno prehrano. Čeprav niso medicinski proizvodi in ne zdravijo ali preprečujejo bolezni, imajo lahko v posebnih primerih pomembno vlogo, kot je na primer preprečevanje nevralnih okvar pri plodu ali zmanjšanje tveganja za anemijo med nosečnostjo. Kljub različnim mnenjem o njihovi koristnosti, nove študije kažejo, da lahko prehranska dopolnila z vitamini in minerali pomembno prispevajo k zadostnemu vnosu vitaminov in mineralov v populaciji, še posebej pri posameznikih, ki jim določenih hranil primanjkuje (na primer vitamin D v zimskem času). Varnost prehranskih dopolnil je ključna in je v EU strožje urejena kot v ZDA, zato priporočam, da ste pri nakupu pozorni na izvor prehranskih dopolnil. Kljub vsemu pa je zelo pomembno upoštevati, da je najpomembnejši vir hranil uravnotežena prehrana, saj prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti ali celo “popraviti” neuravnotežene ali hranilno revne prehrane.

VEČ PRISPEVKOV

SUPER ŽIVILA
So t.i. super živila zares tako “super” kot pišejo mediji, prodajalci in oglaševalci?
PREHRANSKI MITI (2. del)
Nadaljevanje razbijanja prehranskih mitov…
PREHRANSKI MITI (1. del)
Prehrana na zatožni klopi – kaj je res in kaj ne?