Skoči na vsebino

PREHRANSKI MITI (1. del)

Mali Studio - Olga Brycht s.p.

V poplavi informacij na svetovnem spletu je dandanes precej preprosto postati žrtev lažnivih in napačnih prepričanj o prehrani. Ko govorimo o prehrani, se, na žalost, najde ogromno ljudi, ki zase mislijo da so strokovnjaki in se tako tudi predstavljajo – še posebej, če so sami dosegli uspeh pri upoštevanju določenega režima prehranjevanja. Takšni posamezniki delijo nasvete o prehrani, čeprav nimajo nobene s tem povezane izobrazbe. Ko ne veste komu verjeti, morate vedno poiskati nasvet ustrezno kvalificiranega dietetika ali prehranskega svetovalca – licenca, pridobljena z nekaj mesečnim tečajem ne velja. Poleg tega ostajajo naša mnenja in priporočila o prehrani bolj kot ne enaka, saj temeljijo na znanstvenih dejstvih in se ne spreminjajo glede na najnovejše prehranske trende.

 

V nadaljevanju vam bom predstavila nekaj prehranskih mitov, ki jih boste lahko slišali od takšnih in drugačnih samooklicanih prehranskih strokovnjakov.

MIT #1: NIZKOENERGIJSKA DIETA JE EDINI NAČIN ZNIŽEVANJA TELESNE MASE.

 

Največja napaka, ki jo posamezniki naredijo pri zmanjševanju vnosa energije je, da zaužijejo bistveno premalo energije. Vsak posameznik ima minimalne energijske potrebe. Ta vrednost je znana kot bazalna presnova. Če zaužijete manj energije, kot je vaš organizem potrebuje za normalno delovanje, se bo vaša raven energije močno znižala, izgubili boste mišično maso, vaš imunski sistem bo oslabljen, pojavijo pa se lahko tudi hormonske motnje.

 

Poleg tega lahko zelo nizkoenergijske diete, po koncu in vrnitvi nazaj na prejšnji režim prehranjevanja povzročijo hitro povečanje telesne mase.

 

Najuspešnejši način zniževanja telesne mase je energijski deficit, ki znaša 300 – 500 kcal manj od posameznikovih celotnih energijskih potreb (v celotne energijske potrebe je vštet: bazalni metabolizem, termični učinek hrane, razpoložljivost hranil in energija, ki jo potrebujemo za telesno aktivnost).

 

 

MIT #2: MAŠČOBE SO NEKAJ SLABEGA.

 

Uživanje maščob ne pomeni da se boste redili. Maščobe so si v zadnjem desetletju pridobile slab sloves, kar vodi v porast izdelkov z nizko vsebnostjo maščob in izdelkov brez maščob.

 

Vendar maščobe niso naši sovražniki. Maščobe v naši prehrani nujno potrebujemo, saj vsebujejo veliko v maščobi topnih vitaminov, podpirajo proizvodnjo hormonov in sestavljajo vse celične membrane v našem telesu. Pomembno je le kakšne maščobe uživate. Priporočeno je uživanje nenasičenih maščob (rastlinska olja, avokado, oreški) in zmanjšanje vnosa nasičenih maščob (maslo, meso, jajca).

 

 

MIT #3: ZAJTRK JE NAJPOMEMBNEJŠI OBROK DNEVA NE GLEDE NA TO KAJ ZAUŽIJEMO.

 

Ne gre toliko za to ali je zajtrk sam po sebi pomembnejši od vsakega drugega obroka, pomembna je namreč kakovost hrane, ki jo zaužijete kmalu po prebujanju.

 

Ko spimo, naše telo porabi shranjeno energijo za to, da lahko med nočnim počitkom vzdržuje delovanje organov in drugih fizioloških procesov.

 

Raziskovalci, ki so se osredotočili na presnovo beljakovin in sintezo mišičnih beljakovin, trdijo, da začnejo med spanjem naše mišice počasi razpadati. Da bi to preprečili, priporočajo, da v eni uri po prebujanju zaužijete bogat vir beljakovin (20-30 g) v kombinaciji z kompleksnimi ogljikovimi hidrati.

 

Zaužitje zajtrka ali obroka, bogatega s enostavnimi ogljikovimi hidrati, lahko povzroči nagle dvige krvnega sladkorja – hiter porast energije in nagle padce krvnega sladkorja – zaspanost po obroku in slabša koncentracija. To pa vodi do pogostejšega poseganja po prigrizkih skozi dan.

 

Zato naj bi vaš prvi obrok zjutraj vseboval zdravo mešanico pustih beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Kakovost je pomembna.

 

 

MIT #4: PREHRANJEVANJE PO 20h VODI V POVIŠANJE TELESNE MASE.

 

Vsekakor ne.

 

Uživanje hrane pozno zvečer ne pomeni kopičenja odvečne maščobe na telesu, RAZEN, če zaužijete več energije, kot ste je porabili čez dan. Če ste trenirali zvečer je jasno da boste po treningu še nekaj pojedli. Seveda je pomembno, da se zvečer ne prenajedate, kar pa je pomembno tudi v drugih delih dneva. Pozno zvečer je priporočljivo uživati živila z visoko vsebnostjo beljakovin.

 

VEČ PRISPEVKOV

VITAMINSKO-MINERALNI DODATKI
V množici številnih vitaminsko-mineralnih dopolnil na trgu bomo raziskali kaj o tem pravi znanost.
SUPER ŽIVILA
So t.i. super živila zares tako “super” kot pišejo mediji, prodajalci in oglaševalci?
PREHRANSKI MITI (2. del)
Nadaljevanje razbijanja prehranskih mitov…