Skoči na vsebino

PREHRANSKI MITI (2. del)

thought-catalog-9aOswReDKPo-unsplash

MIT #5: ZA OPTIMALNO ZDRAVJE POTREBUJEMO PREHRANSKA DOPOLNILA.

 

Industrija prehranskih dopolnil je vredna več milijard dolarjev. Čeprav lahko pomagajo, niso vedno potrebni. Pri dodatkih je treba omeniti, da niso vsi testirani glede prepovedanih snovi ali ustreznosti deklaracije. Z prehranskimi dopolnili ne moremo popraviti neuravnotežene in slabe prehrane.

 

 

MIT #6: Z OČIŠČEVALNIMI DIETAMI LAHKO RAZSTRUPIMO SVOJA JETRA IN DRUGE TELESNE CELICE

 

Splošno prepričanje je, da lahko z očiščevalnimi dietami s sokovi hitro izgubite kilograme in stopite maščobo. Poleg tega ljubitelji te prakse trdijo, da lahko alkalizirate (spremenite pH) vaše krvi in ​​razstrupite vaša jetra in celice.

 

Prvič, vsaka pomembna izguba telesne mase zaradi uživanja sokov prihaja predvsem na račun izgubljene vode in mišic. Sokovi so bogati z vitamini in minerali, nimajo pa vlaknin, beljakovin in zdravih maščob, ki so pomembne sestavine zdrave prehrane.

 

Drugič, pH krvi je ZELO strogo reguliran. Da zagotovimo pravilno delovanje presnovnih procesov ga telo z posebnimi homeostatskimi mehanizmi vzdržuje v ozkem območju pH 7,35-7,45. Uživanje sokov vsekakor ne bo spremenilo pH vaše krvi.

 

Tretjič, glavni namen jeter in ledvic je razstrupljanje telesa. Čiščenje s sokom tega procesa ne bo izboljšalo.

MIT #7: OGLJIKOVI HIDRATI VODIJO V POVEČANJE TELESNE MASE.

 

Največji prehranski mit je, da so ogljikovi hidrati škodljivi in vodijo do povečanja telesne mase. To vsekakor ne drži. Ogljikovi hidrati so zelo pomembna makrohranila v naši prehrani. Najdemo jih v kruhu/pekovskih izdelkih, sadju, zelenjavi, stročnicah in mlečnih izdelkih. Ta živila vsebujejo veliko bistvenih vitaminov in mineralov, potrebnih za podporo različnih presnovnih funkcij. Poleg tega pa so ogljikovi hidrati najprimernejši vir goriva za naše možgane in vse druge celice v našem telesu.

 

Ko zaužijemo ogljikove hidrate, jih bodisi porabimo za energijo ali pa jih shranimo v mišicah in jetrih v obliki glikogena. Ko so zaloge glikogena v mišicah popolnoma napolnjene, se ogljikovi hidrati nato pretvorijo v maščobo za dodatno shranjevanje v telesu. Zato uživanje zmernih količin kruha, testenin ali drugih oblik ogljikovih hidratov v vaši prehrani ne bo povzročilo povečanja telesne mase.

 

Si verjel kateremu izmed naštetih mitov? Te je kaj še posebej presenetilo? Te zanima ali so tvoja prepričanja o prehrani točna? Za vsa dodatna vprašanja sem ti na voljo na info@lanavital.com.

VEČ PRISPEVKOV

VITAMINSKO-MINERALNI DODATKI
V množici številnih vitaminsko-mineralnih dopolnil na trgu bomo raziskali kaj o tem pravi znanost.
SUPER ŽIVILA
So t.i. super živila zares tako “super” kot pišejo mediji, prodajalci in oglaševalci?
PREHRANSKI MITI (1. del)
Prehrana na zatožni klopi – kaj je res in kaj ne?